Zadarski centri izvrsnosti

Centar izvrsnosti za matematiku

Tijekom školske 2012./2013. godine Grad Zadar je zajedno s Matematičkim društvom Zadar za učenike osnovnih škola kojima je osnivač pokrenuo pilot projekt osnivanja Centra izvrsnosti za matematiku. Centar je okupio 30 učenika koji imaju afinitet za ovaj predmet, pokazuju nadarenost i interes za matematiku te sudjeluju u školskim natjecanjima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Kako su povratne informacije o uspješnosti projekta vrlo pozitivne , Centar izvrsnosti funkcionira i danas te okuplja preko 40 djece. Program realiziraju učitelji članovi Matematičkog društva Zadar u prostorijama Sveučilišta u Zadru.

Voditeljica Centra je prof. Maja Cindrić sa Sveučilišta u Zadru.

Kontakt: mcindric@unizd.hr

 

Centar izvrsnosti za fiziku

U drugom polugodištu školske 2015./2016. godine Grad Zadar je zajedno s Udrugom mladih matematičara i fizičara Zadar za učenike osnovnih škola kojima je osnivač pokrenuo pilot projekt Centra izvrsnosti za fiziku. Centar je okupio oko 50 učenika koji su pokazali interes i nadarenost za ovaj predmet. Cilj Centra je pobuditi interes za predmet i potaknuti razvoj kod darovitih učenika koji tek počinju učiti fiziku u osnovnoj školi. Osobitost rada Centra je da učeniku zaista dodjeljuje ulogu u izgradnji vlastitog znanja stavljajući ga u problemske situacije koje potiču kreativnost. Danas Centar pohađa oko 50 učenika.

U okviru Centra održavaju se radionice „Mali znanstvenici“ koje su osmišljene na način da djeca uče otkrivanjem i istraživanjem kroz igru. Radionice su namijenjene djeci nižih razreda osnovne škole koja su kroz znanstveno-kreativan rad učili o fizici te sami izvode eksperimente, stječu nova znanja i izražavaju svoju kreativnost i inovativnost.

Voditeljica Centra je prof. Snježana Stanin iz OŠ Šimuna Kožičića Benje.

Kontakt: snjezana.stanin@gmail.com

Centar izvrsnosti za informatiku

Sukladno Programu javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu Grada Zadra za 2017. godinu, Grad je u suradnji s Društvom informatičara Zadar, od drugog polugodišta školske 2016./2017. godine pokrenuo projekt Centar izvrsnosti za informatiku. Program provode učitelji osnovnih škola Grada Zadra u prostorijama osnovne škole Šimuna Kožičića Benje. U centru se okuplja 45 zainteresiranih učenika koji pohađaju gradske škole, a koji iskazuju poseban interes i napredak u informatici.

Primarni cilj Centra izvrsnosti za informatiku je pružiti priliku talentiranim učenicima da se suoče s izazovima koje ne susreću u uobičajenom školskom okruženju i da u izabranom području informatike mogu napredovati i steći nova znanja. Namjera je kontinuiranim radom s učenicima razvijati i usavršavati informatički način razmišljanja. Razvija se i samostalnost učenika te originalnost kod rješavanja problema.

Rad u Centru izvrsnosti za informatiku organiziran je u 4 radionice: Programiranje u programskom jeziku LOGO, Izrada WEB 2.0 mrežnih stranica, Robotika i automatika i SCRATCH programiranje.

Voditelj Centra je prof. Anto Marjanović iz Gimnazije Franje Petrića.

https://www.facebook.com/groups/1664716810501829/