1.2. Sedam navika potrebnih talentiranoj i darovitoj djeci da bi bila uspješna

Divno je biti darovit, darovitost je blagoslov koji treba cijeniti, njegovati, razvijati. Zapustiš li je, ne razvije se. Razviješ li svoju darovitost, a pritom ne usvojiš i navike potrebne za uspjeh, ništa od uspjeha. Navike su ponašanja koja ponavljamo u istim situacijama. Sedam je navika koje svako darovito dijete treba usvojiti.

 

1. Točnost. Budi točan, poštuj rokove, stigni na vrijeme. Onaj tko želi biti točan unaprijed razmišlja, planira i organizira.

2. Radna etika. To je odgovoran odnos prema radu. Radna je etika preduvjet dobre suradnje. Ljudi s kojima nešto zajednički radiš moraju osjećati da se mogu osloniti na tebe, da ćeš dati sve od sebe kako bi najbolje što možeš učinio/učinila ono što si obećao/obećala.

3. Usredotočenost. Ne rasipaj energiju na sto stvari odjednom. Odluči što ti je najvažnije i svu energiju uloži samo u to.

4. Trud, zalaganje i posvećenost. Tvoji te talenti i darovi sami po sebi ne mogu dovesti do uspjeha ako nisi spreman/spremna „zasukati rukave“, raditi, razmišljati o tome kako radiš, isprobavati razne nove načine na koje bi se moglo brže i bolje obaviti to što radiš. Ne dopusti pogreškama da te obeshrabre: uči iz njih, ispravi ih, pokušavaj ponovno (ali na drugi način) i ne odustaj dok ne postigneš ono što želiš.

5. Stav. Imati ispravan stav znači čvrsto vjerovati da možeš izvršiti svaki zadatak, ali samo ako se doista potrudiš, naučiš ono što ne znaš i zatražiš pomoć za ono što ne možeš sam/sama.

6. Suradljivost. Surađujući s drugima udružujemo svoje talente i darovitosti. Ne nadmećemo se međusobno, nego se ujedinjujemo protiv zajedničkoga „neprijatelja“ – izazova, zadatka ili problema koji želimo riješiti. Učimo jedni od drugih i veselimo se zajedničkom uspjehu.

7. Spremnost. Dobro se pripremi za svaki projekt u koji se uključuješ: prouči, prikupi podatke, promišljaj, razvijaj vještine koje će ti biti potrebne. Ima jedna odlična izreka koja kaže: Ne pripremiti se, znači pripremiti se za neuspjeh. Uvijek se pripremaj – za uspjeh!

    • Razmisli o tih sedam navika. Koje navike već imaš? Koje tek trebaš steći? Imaš li ideju kako to učiniti? (Ako nemaš, porazgovaraj o tome s ostalim darovitim učenicima i sa svojim mentorima).